Friele – Når kaffe blir kultur
19. august 2019

Friele – Når kaffe blir kultur

Hele Norges yndlingskaffe har over 200 år på baken, men er stadig blant favorittene når skandinavene skal velge kaffe.

Hvem er Friele?

Under navnet Friele på Torget kunne man i 1794 første gang handle hos Herman og Bergitha Friele. I deres butikk på torget i Bergen solgte Bergitha eksotiske varer som humle, rosiner, sitroner og lignende, som Herman som skipper hadde med hjem fra sine reiser rundt omkring i verden. I 1799 gikk Herman i land for siste gang og kjøpte i stedet en større butikk, som Herman og Bergitha de neste år skulle gjøre til en stor suksess. Fra lokalene i den nye butikken, kunne Friele-ekteparet nemlig selge store mengder kaffe til både engros og private kunder. Når så kaffeetterspørselen i Norge eksploderte i løpet av 1800-tallet var Friele klar til å levere. Friele-forretningen gikk i arv gjennom de neste årtier, og de importerte kolonialvarene slik som sukker, kaffe og sirup utgjorde en stadig større andel av butikkens inntekter. Derfor etablerte Friele i 1854 egen direkte import fra Brasil.

I de første mange år ble kaffen importert og solgt som grønne kaffebønner, fordi Norges infrastruktur gjorde det umulig å transportere ristede kaffebønner, fordi de ville miste smaken innen de kom frem til kunden. Med den stigende urbaniseringen ble det større etterspørsel etter ristet kaffe og i 1893 sto Frieles første automatiske kafferisteri klar. Dermed var Friele nå klar til å produsere større mengder og eksportere til større deler av den norske befolkningen. Gjennom modernisering, utvikling og fokus på utvikling av Merkenavnet Friele er Friele i dag Norges mest solgte kaffe – og fås ikke lenger kun i Norge, men også i spesialbutikker over hele verden.

Hva kan Friele gjøre?

Med mer enn 200 års erfaring er Friele eksepsjonell dyktig på å produsere kvalitetskaffe for hele familien. Kaffen lages ved hjelp av tradisjonelle teknikker for å produsere en kaffe som er spesielt populær blant nordmennene og deres skandinaviske naboer. Friele's kaffe gjennomgår strenge kvalitetskontroller fortløpende, i tillegg til at alle partiene blir smakt for å sikre at smaken er den velkjente Frielle-smaken.

Hvem skal velge Friele?

Du må velge Friele hvis du vil ha hverdagskaffe av høy kvalitet og god smak. Friele er god som morgenkaffe, middagskaffe og kveldskaffe - og er også perfekt for gjester.

Kan jeg bruke Friele?

Hvis du har en Nespresso-maskin er det et utmerket utvalg av Friele til Nespresso. Kapslene er laget av aluminium og kvaliteten er alltid høy.

Hvis du er eier av en Tassimo-maskin, kan du ta den perfekte morgenkaffen med Friele til Tassimo. Den høye kvaliteten på kaffen er det du trenger når du åpner øynene om morgenen.

Senseo sparer mange morgener. Hvis du savner den gode Friele-smaken om morgenen, er Friele tilgjengelig for Senseo. Du får den kjente smaken på bare et øyeblikk.

Besøk Friele