Gjennomgang av Switch 3-in-1
23. april 2019

Gjennomgang av Switch 3-in-1

Den maskinen vi har anmeldt er den sorte Senseo Switch 3-in-1, som kan kjøpes her

Med den nye Senseo Switch 3-i-1 får du mer enn bare en alminnelig kaffekapselmaskin. Maskinen kan nemlig ikke kun lage en enslig kopp av yndlingskaffen din – den kan også lage et krus til de ekstra harde morgener, eller en hel kanne filterkaffe til ”stort” besøk eller vil ha kaffen din med på farten. For å gi deg et bedre overblikk over hva denne maskinen kan by på, har vi under her listet opp de viktigste fordelene og ulempene ved å velge en Senseo Switch 3-i-1-maskin:

Fordeler

  • Kan brygge kaffe i tre forskjellige størrelser
  • Er pent utformet, og fyller ikke så mye
  • Er kompatibel med et stort utvalg billige puter
  • Brygger alltid varm kaffe med kaffekrem
  • Sparer plass på kjøkkenbordet med to maskiner i én

Ulemper

  • Støy ved bryggingen av kaffen
  • Drypper og krever en del rengjøring
  • Oppvarmingen tar lang tid
  • Har en litt for liten termokanne med plass til maks 7 kopper
  • Følger med mange ekstra deler som fyller i kjøkkenskuffen

Superhurtig valgfri kaffestørrelse

En av de største fordelene med en Senseo Switch 3-i-1-maskin er at den ikke kun kan brygge en alminnelig kopp kaffe, men også gir deg mulighet til å brygge et helt krus, eller lage en kanne med filterkaffe. Under her kan du lese om hvordan man brygger en kanne, en kopp eller et krus.

Filterkaffe – brygging av en kanne

I de aller fleste tilfellene kan Senseo Switch 3-i-1-maskinen erstatte en alminnelig filterkaffemaskin, da Senseo-maskinen kan brygge en kanne med 7 kopper, som kan holdes varm i minst to timer ved frokostbordet eller på farten. Ved større sammenkomster kan maskinen dog ikke leve opp til muligheten en alminnelig filterkaffemaskin har til å brygge 10–12 kopper kaffe om gangen. I tillegg er Senseo-maskinen også litt langsommere til å varme opp enn andre maskiner. Den bruker hele 8,5 minutter på å brygge en hel kanne etter oppvarmingen.

En annen fordel ved filterkaffe-funksjonen er at kaffen blir brygget direkte ned i en termokanne, og derfor ikke behøver å bli stående på en varmeplate etter brygging for å holde på varmen. Dette sparer strøm, i tillegg til at du ikke behøver å reise deg hver gang du har lyst på en kopp til – du tar bare hele kannen med deg. Filterkaffefunksjonen gjør det også mulig for deg å brygge nøyaktig den filterkaffen du er mest glad i, siden maskinen fungerer akkurat som alle andre filterkaffemaskiner. Med maskinens kompakte størrelse, og mindre kapasitet i kannen, skal det nevnes at det kun skal brukes et kaffefilter av størrelsen 102 og ikke et standardfilter i størrelsen 104. Disse filtrene er ikke like utbredt, men kan stadig vekk finnes i mange supermarkeder, og du kan selvfølgelig også kjøpe kaffefilter i størrelse 102 på nettet.

Kaffeputer – brygging av kopp eller krus med kaffeputer.

Med unntak av den nye filterkaffe-funksjonen, kan Senseo Switch 3-i-1-maskinen selvfølgelig også brygge deg en enkel kopp kaffe, som du kjenner det fra Senseos andre kaffepute-maskiner, og nå også et helt krus. Du kan på under et minutt få brygget enten 120 ml. kaffe i en kopp, eller 200 ml. i et krus, alt etter hvor kaffetørst du er. Uansett størrelsen, blir kaffen brygget med helt riktig temperatur og trykk, så kaffen din alltid blir servert varm og med et lag kaffekrem på toppen. Dessverre er det ikke kun ved brygging av en kanne, at maskinoppvarmingen tar lang tid. Det tar derfor litt lenger enn det lovede minuttet å lage en kopp eller et krus på Senseo Switch 3-i-1-maskinen, mens denne også bråker litt mer under bryggingen enn andre kaffepute- og kapselmaskiner.

Kaffe for alle, med god smak og kaffekrem

Selv om de fleste av oss sikkert kan bli enige om at vi elsker kaffe, finnes det likevel forskjell på hvilken kaffetype, hvilken størrelse og hvor sterk, vi liker den. Uansett om du brygger en vanlig kopp, en intens kopp eller et krus kaffe med din Senseo Switch 3-i-1, er du garantert en smakfull og varm kopp kaffe med kaffekrem på toppen. Alle koppene blir nemlig brygget med helt riktig trykk og temperatur – drikkeklar med det samme. Også filterkaffen blir brygget med riktig trykk og temperatur, men her avhenger styrken av kaffen selvfølgelig av hvilken filterkaffe, og hvor mye du bruker.

Brygging av en sterk kopp kaffe

Med en Senseo Switch 3-i-1-maskin er det ikke mulig å justere presis hvor sterk, du vil ha kaffen din, men maskinen har likevel en funksjon, hvor du kan brygge en litt mindre og dermed kraftigere kopp kaffe. Med en alminnelig Senseo-kaffepute til en enkel kopp kaffe i maskinen, kan man nemlig trykke to ganger på ’kopp-knappen’, hvis man gjerne vil ha en sterkere kopp med kaffe, dette vil så begrense vannmengden gjennom kappeputen noe. Denne funksjonen virker dog kun for koppstørrelse og dermed ikke for krus. Alternativt kan de fleste kaffeputene finnes i både en alminnelig og en ekstra sterk versjon, alt etter hvor intens en kaffeopplevelse du higer etter.

Brygging av drikker med melk

I utgangspunktet er Senseo Switch 3-i-1 ikke skapt til å lage diverse kaffespesialiteter med melk, men det er stadig vekk mulig å finne puter med f.eks. Cappuccino og kakao. Disse putene er i hovedsak på størrelse med en kaffepute til et krus, men brygges stadig vekk kun med vann, tilsvarende en kopp, for å gjøre melkedrikken mer smakfull. Da Senseo Switch ikke kan brygge med det nødvendige trykket, er det ikke mulig å få den helt autentiske opplevelsen som man får med de mange kaffespesialitetene laget på espressokaffe.

Utvalg av kaffeputer

For det meste, kan du finne de fleste merker og typer av kaffe til din Senseo-maskin siden kaffeputene ikke er patentert. Det er derfor tillatt for alle å lage og selge deres kaffe i puteform. Av samme grunn kan du også finne puter kompatible med din Senseo Switch 3-i-1-maskin i alle prisklasser, alt etter om du går etter originale eller kopiputer. Se vårt utvalg av kompatible Senseo-kaffeputer og Senseo-puter med Kaffé Latté mm.. 

Oppbevaring av kaffeputer

Forskjellen på kaffekapsler og kaffeputer er at putene ikke inneholder plast eller aluminium, som kaffekapsler i hovedsak gjør. Kaffeputer kommer i stedet i form av kaffe i et filter, som er langt sunnere for både deg selv og for miljøet. Dessverre kan kaffeputer, på grunn av denne utformingen, ikke holde på sin smak og aroma enkeltvis slik kaffekapsler kan. De begynner derfor å miste sin smak og bli hardere, en prosess som er merkbar fra pakken har vært åpnet i omkring to uker. Vi foreslår derfor at du avprøver en enkelt kaffetype om gangen, eller forsøker å oppbevare putene fra den åpne pakken i en lufttett beholder eller pose.

Stilren og kompakt utforming

Selv om Senseo Switch 3-i-1-maskinen i og for seg kan erstatte både en alminnelig kaffepute- eller kapselmaskin og en filterkaffemaskin, fyller Senseo-maskinen ikke mer på kjøkkenbordet enn mange andre kaffemaskiner. Med sine mål på kun 15 cm i bredden, 40 cm i lengden og 27 cm i høyden, kan maskinen enkelt plasseres på enden av et kjøkkenbord, hvor også den stilrene utformingen gjør at den ikke tiltrekker seg for mye oppmerksomhet. Maskinen kan fås i fire forskjellige farger, så du kan velge den som passer best inn i stilen du har på kjøkkenet ditt. Standardmodellen er laget i sort, hvit og rød, mens Premium-modellen er utstyrt med et eksklusivt metallutseende.

Selve maskinen er oppbygget med en avtagbar vannbeholder og et brett for søl. Det følger også med en termokanne med plass til 7 kopper, en filterholder, en måleskje til å dosere filterkaffe med, samt to puteholdere til henholdsvis en kopp og et krus. Da du kun bruker Senseo Switch 3-i-1-maskinen til å brygge enten en kopp, et krus eller en kanne kaffe om gangen, har du derfor alltid flere deler liggende som du ikke skal bruke. Det kan derfor være en god idé å ha en hylle eller en skuff nær maskinen, hvor disse ekstradelene kan oppbevares når de ikke er i bruk.

En prisklasse hvor alle kan være med

Med en Senseo Switch 3-i-1 kan du, som nevnt tidligere, tilnærmet erstatte både en alternativ kaffepute- eller kapselmaskin og en alminnelig filterkaffemaskin. Selv om Senseo-maskinen med sin "Triplebrew"-teknologi altså kan langt mer enn mange andre maskiner, så ligger den stadig vekk kun i et mellomdyrt prisleie, hvor alle kan være med. Også putene til Senseo Switch 3-i-1-maskinen er noe man har råd til. Generelt er puter billigere enn kapsler, og i tillegg har du også mulighet til å kjøpe en masse forskjellige kopiputer som er kompatible med maskinen og dermed ofte enda billigere.

Det er mulig å finne både kaffepute og -kapselmaskiner som er billigere og dyrere enn Senseo Switch 3-i-1. Med de dyrere maskinene får du muligens en litt bedre kvalitet og flere funksjoner i forhold til f.eks. innstilling av kaffestyrken, kanskje en innebygget melkeskummer eller lignende. Sammenlignet med de billigere maskinene eller maskiner til samme pris, har denne Senseo-maskinen dog en riktig god kvalitet, pen utforming og mange kaffemuligheter i form av at den kan brygge kopper, krus og filterkaffe rett på kanne. Hvis du er på utkikk etter en god maskin, som fortsatt er noe man har råd til, er Senseo Switch 3-i-1 derfor et riktig godt valg!

Hyppig men enkel rengjøring

Hver gang du brygger en kopp eller et krus kaffe med din Senseo Switch 3-i-1-maskin, gjemmer det seg noen kafferester i puteholderen, som også gjerne drypper ned i brettet for søl. Man må derfor daglig skylle maskinens deler og også rengjøre maskinen jevnlig. Spesielt når man bruker puter for Café Latte, Cappuccino eller kakao, blir puteholderen veldig klissete, og denne trenger derfor rengjøring etter hver enkelt brygging. Selv om det kan høres ut som en omfattende og tung jobb, er Senseo Switch 3-i-1 meget enkel å rengjøre på grunn av de mange delene man kan ta av. De aller fleste delene kan også gå rett i vaskemaskinen, så du ikke selv behøver å bruke tid med såpevannet daglig. Her må det likevel nevnes at vannbeholderen og termokannen ikke må puttes i oppvaskmaskinen, siden dette kan ødelegge disse delene.

Senseo Switch 3-i-1-maskinen har også en innebygget avkalkingsindikator, som blinker ved bruk når det har blitt tid til å afkalke maskinen. Hvis du avkalker maskinen ved behov, vil du ikke bare forlenge levetiden på din Senseo-maskin, men også opprettholde best mulig smak, størrelse og temperatur på hver eneste kopp kaffe du brygger. Avkalkingsprosessen innebærer to fulle gjennomskyllinger av maskinen med avkalkningsmiddel og to fulle gjennomskyllinger med rent vann. Det er viktig at det kun brukes sitronsyrebasert avkalkningsmiddel, siden avkalkingsmiddel med mineralske syrer kan ødelegge maskinen. Du kan for eksempel bruke Senseos eget avkalkningsmiddel, som kan finnes her. Vi anbefaler at du avkalker din Senseo-maskin hver 2. måned, eller etter 200 kopper – hva enn som kommer først. Det er også viktig at du avkalker maskinen din hvis den har stått ubrukt i lang tid.

Bedre for miljøet enn alternativene.

Ikke nok med at Senseo Switch 3-i-1-maskinen er flott, god til prisen og kan erstatte to maskiner med én – den er også et godt valg for miljøet. Selve emballasjen til maskinen er laget av over 90 % resirkulerbare materialer, og bruksanvisningen er laget av 100 % resirkulert papir. I tillegg skrur maskinen seg selv av hver gang du har brygget en kopp, et krus eller en kanne kaffe, så du ikke bruker mer strøm enn høyst nødvendig. Det er av samme grunn også godt for miljøet at filterkaffen brygges direkte ned i en termokanne, så du ikke behøver å bruke strøm på en varmeplate som holder kaffen varm, som er tilfelle med mange andre filterkaffemaskiner. Sist, men ikke minst, er alle kaffeputene biologisk nedbrytbare – både de originale og kopiene. Så alt i alt har du ingen grunn til dårlig samvittighet med en Senseo Switch 3-i-1-maskin!

Tips og triks til maskinen

Hvis du allerede har anskaffet deg en Senseo Switch 3-i-1, har vi her samlet noen generelle tips og triks til hvordan du får mest mulig ut av maskinen din.

Slik stiller du inn styrken

Når du har bruk for en liten, men sterk, kopp kaffe til å sette gang i dagen, kan du med din Senseo Switch 3-i-1-maskin brygge en ekstra sterk kopp med favorittkaffeputen din. Alt du skal gjøre er å fylle vann i vannbeholderen, sette en alminnelig kaffepute i koppstørrelse i puteholderen og deretter trykke to ganger på kopp-knappen – i stedet for én gang, som vanlig. Begge trykkene må gjøres i løpet av 3 sekunder, ellers registrerer maskinen det ikke. Deretter vil din Senseo-maskin begynne å varme opp og brygge en kopp kaffe – som du er vant til – bare med bruk av litt mindre vann.

Maskinen forteller deg når den bør avkalkes.

Akkurat som med alle andre kaffemaskiner, samler det seg kalk fra vannet i din Senseo Switch 3-i-1 over tid, noe som kan påvirke kaffekvaliteten under bryggingen. Hvis du opplever at maskinen din ikke brygger en like stor kopp kaffe som den pleier, eller at kaffen din ikke brygges varm nok lenger, kan dette være fordi maskinen har behov for å bli avkalket. Uten avkalking av din Senseo-maskin finnes det generelt større risiko for at det oppstår feil, og at maskinen din begynner å bråke mer enn normalt. Din Senseo Switch 3-i-1-maskin er også produsert med en innebygget avkalkingsindikator, som blinker under oppvarming og brygging av kaffen din når det er på tide å avkalke på nytt. Hvor ofte indikatoren blinker, avhenger av hvor ofte maskinen brukes, hvor mye kalk det er i vannet, samt hvor du bor. Avkalkingsindikatoren (CALC-indikatoren) er plassert i forlengelse av knappene på toppen av din Senseo-maskin, som den siste lille lampen etter kanne-knappen. Etter avkalkningen av maskinen vil indikatoren på nytt stoppe med å blinke ved bruk. Når tiden er moden for en avkalking, kan du med fordel kjøpe et Senseo-Avkalkingssett – det følger alltid med en enkel bruksanvisning, slik at maskinen din får best mulig effekt av avkalkingen.

Slik vet du hvilken puteholder du skal bruke

På de fleste pakkene med Senseo Switch-3-i-1-kompatible kaffeputer kan du lese om putene er til en kopp (120 ml.) eller et krus (200 ml.). Putene til en kopp skal i den lille puteholderen og putene til et krus skal i den store puteholderen. Puteholderne er også markert med en liten kopp eller et krus på håndtaket. Hvis du skal brygge en kopp med en melkedrikk (f.eks. Café Latte, Cappuccino eller kakao), er putene dog større enn alminnelige kaffeputer i koppstørrelse, og skal derfor plasseres i puteholderen til krus i stedet for – dette er beskrevet mer detaljert i avsnittet ovenfor.

Hvis pakningen ikke forteller om kaffeputene er til en kopp eller et krus, kan du alltid teste om kaffeputen kan være i puteholderen til en kopp. Hvis puten passer her, er puten laget til å brygge en kopp (du må aldri bruke makt for å lukke lokket). Hvis kaffeputen ikke passer i denne puteholderen, skal du i stedet bruke puteholderen til krus. Om du deretter skal trykke på kopp- eller krus-knappen, kommer an på om du er i gang med å brygge et krus med alminnelig kaffe eller en kopp med en melkedrikk. Du kan også lese mer om brygging av drikker med melk i avsnittet ovenfor.

Slik oppbevarer du best dine kaffeputer, og derfor blir de harde

Siden kaffeputene ikke inneholder plast eller aluminium, men kommer i form av kaffe i et filter, kan putene ikke alene holde på smak og aroma etter at pakken er åpnet. I utgangspunktet er putene friske og lekre de første par ukene etter at pakken er åpnet, men deretter begynner de å bli harde og miste smaken. For å få mest mulig ut av dine kaffeputer anbefaler vi derfor at du oppbevarer åpnede pakker med kaffeputer i en lufttett beholder, og dersom mulig unngår å blande forskjellige kaffeputer, da de kan påvirke hverandres smak og aroma. Opplever du likevel at dine kaffeputer når å bli litt harde, innen du får dem brukt, kan du eventuelt fukte dem noe med litt rent vann innen du bruker dem.

Vurdering

Vi vurderer derfor Senseo Switch 3-i-1 til å være et riktig godt valg for mange kaffeelskere. Med maskinens kompakte og stilrene utforming, kan denne passe inn i alt fra et tekjøkken i studentboligen til kanskje på kjøkkenbordet i strandveisvillaen. Den egner seg spesielt godt til å bli brukt relativt ofte siden putene er billige og mengden av rengjøring gjør det meningsfylt å bruke maskinen flere ganger daglig. Senseo Switch 3-i-1 kan likevel ikke helt erstatte filterkaffemaskinen ved større selskap, da 7 kopper kaffe er litt i minste laget å brygge om gangen, og maskinen tar litt for lang tid med å varme opp og brygge en kanne.