Senseo – alt du trenger å vite om Senseo kaffemaskin og kaffeputer
28. mai 2019

Senseo – alt du trenger å vite om Senseo kaffemaskin og kaffeputer

Denne artikkelen tar for seg Senseo. Hvis du ønsker mer konkret kunnskap om Senseo Switch 3 i 1 kan du lese vår anmeldelse av Senseo Switch 3 i 1

Denne artikkelen er delt opp i 5 hoveddeler:

Grunnleggende om Senseo

Hva er Senseo og hvem er det til?

Senseo er et registrert varemerke for en kaffemaskin og et kaffebryggingssystem utviklet av nederlandske Philips, som produserer maskinene, og Jacob Douwe Egbert, som er en av verdens tre største kaffeprodusenter. Senseos suksess bygger på to i hovedsak nyskapende ideer, nemlig de platene som brukes til å holde kaffeputen, og kaffemaskinens unike utforming.

Hvordan fungerer en Senseo-maskin?

Senseo-maskinen fungerer ved at man starter med å fylle dens vanntank med vann. Deretter plasseres en kaffepute med ønsket smak og styrke i en liten beholder, deretter trykker man på Start-knappen, og maskinen begynner å varme opp. Deretter plasseres en eller to kopper, og man trykker på en av de to knappene som fyller hhv. en eller to kopper opp. Senseomaskinen er lett å bruke, og må kanskje heller beskrives som en kaffeautomat enn en kaffemaskin. Senseo-maskinen er også vesentlig hurtigere til å brygge enn en vanlig kaffemaskin.

Man kan lage 1 eller 2 kopper kaffe om gangen – stor eller liten, og det går fort. Til en stor, eller to små kopper, legger man to kaffeputer i maskinen om gangen. En stor kopp tilsvarer volumet i et stort kaffekrus (200 ml) – eller til 2 små kopper. Man kan heve og senke tuten kaffen kommer ut av, så det passer med høyden på koppen din. Ønsker du en maskin som også kan brygge en hel kanne kaffe, kan vi henvise til Senseo Switch 3 i1.

Du kan altså på under et minutt få brygget enten 120 ml. kaffe i en kopp eller 200 ml. i et krus, alt etter hvor kaffetørst du er. Uansett størrelsen, blir kaffen brygget med den helt riktige temperatur og trykk, så kaffen din alltid blir servert varm og med et lag kaffekrem på toppen.

Fordeler med Senseo

 • Kan brygge kaffe i forskjellige størrelser
 • Har et pen utforming og fyller ikke meget
 • Det kan brukes kompatible puter, hvor prisen er lavere og det finnes et stort utvalg
 • Brygger alltid varm kaffe med kaffekrem

Ulemper med Senseo

 • Støy ved bryggingen av kaffen
 • Tar lenger tid å varme opp enn andre kapsel-/putesystem
 • Bør jeg velge en Senseo-maskin?

Mange forveksler kaffeputer og kaffekapsler med hverandre. Men de er faktisk vidt forskjellige. Kaffekapsler er laget til det man kaller kapselmaskiner som brygger Espresso, mens kaffeputer hører til den klassiske filterkaffemaskintypen – som brygger filterkaffe, men på en ny måte. Man kan lage 1 eller 2 kopper kaffe om gangen – stor eller liten, og det går fort. En stor kopp tilsvarer volumet i et stort kaffekrus – eller til 2 små kopper. Man kan heve og senke tuten kaffen kommer ut av, så det passer med høyden på koppen din.

Du skal derfor velge Senseo hvis du foretrekker smaken av nylaget filterkaffe, og er trett av å lage en hele kanne kaffe hver gang lysten melder seg.

Hva koster en kopp Senseo-kaffe?

En kopp Senseo-kaffe koster mellom 0,8 kr. og 3,2 kr. alt etter om du kjøper originale Senseo-puter eller billigere kompatible puter, samt om det skal være en kopp sort kaffe eller kaffe med melk. En kopp sort kaffe med puter fra Senseo koster 1,2 kr. og er derfor et billig alternativ til f.eks. Nescafe Dolce Gusto, Tassimo og Nespresso.

Holdbarhet på puter

Kan Senseo-puter bli for gamle?

Senseo-puter har som oftest 2 års holdbarhet når pakken er uåpnet. I vår nettbutikk vil du alltid tydelig kunne se våre holdbarhetsdatoer – og den vil, med mindre annet er opplyst, alltid være lang. Du kommer derfor ikke til å oppleve å stå med puter med dårlig holdbarhetsdato.

Hvorfor kan Senseo-puter med melk holde seg så lenge?

Melken i Senseo-puter har gjennomgått en spesiell avdampningsprosess. Hensikten med denne prosessen er å forlenge produktets holdbarhet, mens de fleste av melkens naturlige egenskaper bevares. Melkepulveret i putene gjendannes til flytende melk ved å tilsette vann. På grunn av det lave fettinnholdet krever melkepulver ingen kjøling, med mindre det har blitt tilsatt vann.

Hvordan bør jeg oppbevare mine Senseo-puter?

Forskjellen på kaffekapsler og kaffeputer er at putene ikke inneholder plast eller aluminium, som kaffekapsler i hovedsak gjør. Kaffeputer kommer i stedet i form av kaffe i et filter. Dessverre kan kaffeputer, på grunn av denne utformingen, ikke holde på sin smak og aroma enkeltvis slik kaffekapsler kan. De begynner derfor å miste sin smak og bli hardere, en prosess som er merkbar fra pakken har vært åpnet i omkring to uker. Vi foreslår derfor at du avprøver en enkelt kaffetype om gangen, eller forsøker å oppbevare putene fra den åpne pakken i en lufttett beholder eller pose.

Puter og kaffe

Hvor kan man købe puter til Senseo?

Senseo-puter kan kjøpes i de fleste større supermarkeder – har du gått tom for kaffe, kan det derfor være en fordel å kjøpe dem lokalt, så du har dem med det samme. Ønsker du et større utvalg, kan du med fordel kjøpe på nettet i vår nettbutikk. Her kan du også lese hva andre kunder synes om de enkelte variantene. Hvis du har spørsmål vedrørende Senseo eller om å være kunde hos oss, er du meget velkommen til å kontakte oss.

Finnes det kompatible puter til Senseo?

Ut over de originale kaffeputene, kan du også finne et stort utvalg av billigere uoriginale puter til Senseo.

Kompatible puter til Senseo produseres av noen av verdens største virksomheter med stor erfaring i å produsere kaffe og kakao. Derfor er smak og aroma i høy kvalitet – akkurat som i de originale Senseo-putene.

 

Finnes det forskjellige størrelser kaffeputer til Senseo?

Senseo kaffeputer fås til en mellomstor eller stor kopp, hvor en mellomstor kopp svarer til 120 ml. kaffe, og en stor kopp svarer til 200 ml. Senseo-puter til kaffevarianter med melk er alltid 120 ml.

Hvorfor er noen av Senseo-putene harde?

Kaffeputer fra Senseo er normalt bløte og fleksible. Enkelte kaffeputevarianter er dog hardere. Det er de variantene hvor det er melk i kapslene. Disse kapslene, slik som Café Latte og Cappuccino, inneholder en plastdispenser, som sørger for å blandingen av melk og sukker blir perfekt og uten klumper.

Hvis dine alminnelige kaffeputer har blitt harde, kan det være et tegn på at de har blitt for gamle. Husk på at kaffeputer skal oppbevares i en lufttett beholder, kjølig og aller helst mørkt i tillegg, i hvert fall ikke i direkte sollys.

Hva kan en Senseo-maskin lage?

Med en Senseo-maskin kan du lage det vi kjenner som sort kaffe eller Americano, koffeinfri kaffe, dette i tillegg til mange forskjellige kaffetyper med melk, f.eks. Latte og Cappucino. I tillegg kan Senseo-maskinen lage varm kakao.

Hvilken kaffetype skal jeg velge til min Senseo-maskin?

Vi anbefaler at du leser anmeldelser av våre produkter, akkurat som du kan sortere produktene i styrke og lignende for å finne akkurat det du søker.

For den nysgjerrige, har vi satt sammen en pakke med alle de mest populære Senseo-variantene – dette er en god mulighet til å finne din egen favoritt.

Hvis Senseo-kaffen ikke blir varm nok?

Her har vi et par tips for deg som gjerne vil ha en varmere kopp med kaffe:

 • Varm koppen din med varmt vann før brygging, en kald kopp avkjøler kaffen hurtigere
 • Likeledes avkjøler en kald skje hurtigere kaffen – varm skjeen et kort øyeblikk i varmt vann
 • Bruk varm melk. Hvis du ikke har en melkeskummer, kan du selv skumme melken.

Kanskje trenger din Senseo-maskin en avkalking .

Les kundenes anmeldelse av Senseo

Vi har solgt Senseo-puter i en del år og mange av våre kunder har anmeldt produktene, og gitt dem det antall stjerner de synes de fortjener. På siden av stjernene ved hvert produkt i vår nettbutikk, kan du i parentesen se hvor mange som har anmeldt produktet.

Hvordan lager jeg kaffespesialiteter på Senseo?

Det finnes en et fint utvalg av spesialiteter til Senseo. Felles for dem er at de er i hardere kapsler enn de normale, og så skal de plasseres i holderen for stor kopp/to kopper.

Er du i tvil, kan du følge denne enkle veiledningen:

Avkalking og vedlikehold

Slik vedlikeholdes Senseo-maskinen best

Vi anbefaler avkalking av din Senseo-maskin annenhver måned. Det er stor forskjell på vannets hardhet, alt etter hvor man bor, og det er i hovedsak bedre å avkalke én gang for mye enn én gang for lite.

Ved å regelmessig avkalke Senseo-maskinen din, oppnår du følgende fordeler:

 • Forlengelse av maskinens levetid
 • Riktig temperatur sikres
 • Riktig koppmengde sikres
 • Bedre gjennomløp av vann
 • Mindre støy
 • Forebygging av funksjonsfeil

Hva betyr det når Senseo-maskinen begynner å bråke?

Maskinen trenger sannsynligvis til å bli avkalket.

Tegn på at Senseo-maskinen har behov for avkalking:

 • Det tar lenger tid å brygge kaffen.
 • Trykket i maskinen er redusert eller ujevnt
 • Drikken er ikke så varm som den pleier.
 • Maskinen begynner å bråke

Kan jeg bruke alminnelig avkalkningsmiddel til min Senseo-maskin?

Vi anbefaler Philips Senseo-avkalker, som er spesielt utviklet til din Senseo kaffemaskin.

Kan jeg bruke eddik til å avkalke min Senseo-maskin?

Det anbefales ikke å bruke eddik til å avkalke kaffemaskinen din. Dette kan skade den, og i tillegg gi kaffen din en sur smak.  

Hvis Senseo-maskinen ikke virker

Hvor kan jeg finne en bruksanvisning til min Senseo-maskin?

På Phillips sin hjemmeside kan du finne bruksanvisninger til alle Senseo-modellene.

Hva betyr det når min Senseo-maskin lyser/blinker rødt?

Følg disse trinnene hvis indikatorlyset på din SENSEO® kaffemaskin blir ved med å blinke fort.

 • Sjekk at vanntanken er fylt over minimumsnivået
 • Sørg for at vanntanken er plassert korrekt
 • Sjekk om flyteren har satt seg fast i vanntanken. Tøm og rist vanntanken et par ganger for å frigøre flyteren (se bildet for å se et eksempel på et flyteelement i vanntanken)
 • Rengjør vanntanken med varmt vann og noe oppvaskmiddel.
 • Sørg for å plassere din SENSEO® i et rom hvor temperaturen er over 10°C. La kaffemaskinen oppnå romstemperatur, ca 1–2 timer, før du prøver på nytt.

Din SENSEO® kaffemaskin bør virke igjen når lysindikatoren blinker langsomt.

Et indikatorlys som blinker langsomt, indikerer at din SENSEO® kaffemaskin stadig er ved å varme opp.

Kontakt Phillips hvis indikatorlyset blinker langsomt i mer enn 90 sekunder,

Hvorfor kommer det ikke så mye kaffe i koppen?

Hvis det ikke kommer så mye kaffe i koppen som vanlig, trenger din Senseo-maskin høyst sannsynligvis å bli avkalket.

Et annet problem kan være at puteholderen til din SENSEO® kaffemaskin kan være tilstoppet. Prøv å bruke en av de andre puteholderne som ble levert sammen med din SENSEO®. Hvis du mener puteholderen kan være problemet, så følg disse instruksjonene for å rengjøre puteholderen.

Rengjør puteholderen i oppvaskmaskinen, eller bruk en børste til å rengjøre puteholderen

Sett puteholderen tilbake i kaffemaskinen

Har dette ikke løst problemet? Prøv å avkalke din SENSEO® kaffemaskin med den puteholderen, som muligens er problemet, plassert i kaffemaskinen.

Hvorfor løper vannet langsomt ut av min Senseo-maskin?

Hvis drikken renner langsomt ut, trenger din Senseo-maskin høyst sannsynligvis å bli avkalket.

Senseo og miljøet

Finnes det økologisk kaffe til Senseo?

Ja, det finnes økologiske kaffeputer til Senseo.

Er Senseo-maskinen miljøvennlig?

Først og fremst er det viktig at man kun kjøper en Senseo-maskin når man har gjort det klart at behovet er der. Alt for mange kjøkkenmaskiner ender med å stå bakerst i kjøkkenskapet og samle støv etter noe tid. Start med å lese om Senseo i denne artikkelen og eventuelt vår anmeldelse av Senseo Switch 3 i 1. Du kan også lese våre kunders anmeldelser av maskinene, og kontakte vår kundestøtte hvis du likevel skulle være i tvil.

En Senseo-maskin er miljøvennlig i forhold til å redusere søl, da du kun lager den koppen du skal drikke. Med en alminnelig kaffemaskin ender det ofte med at man lar kannen stå på varmen, og holder den varm gjennom dagen. I tillegg er Senseoputer laget av papir, som derved også beskytter miljøet i ift. plast og aluminiumskapsler.

Ofte stilte spørsmål til Senseo

Skrur Senseo-maskinen seg automatisk av?

Senseo-maskinen er utstyrt med Automatisk avskruing – som betyr at maskinen skrur seg av automatisk etter bruk. Hvor lang tid avgjøres av hvilken modell du har.

Skal det være vann tilbake i vanntanken etter brygging på min Senseo-maskin?

Maskinen anvender den helt rigtige mængde til brygning, det er derfor normalt, at der er vand tilbage i tanken efter brygning. Det anbefales altid at tømme vandtanken og hælde rent vand i før brygning.

Er Senseo-kaffe malt?

Ja, men kaffen til Senseo-putene er finere formalt enn alminnelig kaffe. Kaffen er dessuten mer ensartet formalt av hensyn til den spesielle bryggemetoden.

Inneholder Senseo-kaffe allergener?

For kunnskap omkring innhold i Senseos-produkter henviser vi til Senseo. Ønsker du kunnskap omkring øvrige Senseovarianter, kan vår kundestøtte hjelpe.

Hvor mye koffein finnes det i Senseo-puter?

Koffeininnholdet er forskjellig for de enkelte blandingene, men i gjennomsnitt er innholdet ca. 75 mg pr. 100 ml. Er du i tvil, kan du kontakte vår kundestøtte.

Finnes det melk i Senseo-puter?

Svart kaffe til Senseo inneholder ikke melk. Du vil under hvert produkt kunne se om produktet inneholder melk. Er du i tvil, da kontakter du bare vår kundestøtte.

Senseo-spesialiteter (f.eks. Café Latte, Cappuccino, Choco break) inneholder melk, og er derfor ikke egnet til forbrukere med laktose- eller melkeintoleranse.

Hvor mange kalorier finnes det i en kopp Senseo-kaffe?

Senseos drikker med ren kaffe inneholder få kalorier. Hvis den drikkes uten sukker eller melk, er antallet av kalorier pr. kopp i gjennomsnitt 1 kalori.

I øvrige Senseo-varianter med melkeinnhold, slik som Cappuccino, Latte og Choco break, finnes det stor forskjell på kaloriinnholdet, alt etter om det er sukker eller melk i.