Økologiske kaffebønner

6 varer

  1. Bestselgere
  2. Billigste først

Hvorfor skal mine kaffebønner være økologiske?

Kaffeplanten er en meget sart plante, og kan derfor være vanskelig å dyrke. Spesielt den velkjente kaffebusken Arabica er veldig sårbar for insektangrep og sykdommer. Derfor kan det være fordelsaktig å benytte gift og andre miljøskadelige verktøy for å komme problemene til livs i jakten etter å produsere billige kaffebønner. I tillegg legges ofte kaffeplantasjer i områder med regnskog og annen bevaringsverdig natur, som lider overlast når man bruker gift.

Men det kan saktens la seg gjøre å dyrke fantastisk kaffe under miljøriktige og ordnede forhold, uten at prisen behøver å bli et problem. Det krever bare en vilje til at utdanne og optimalisere. Gjennom de seneste årtier har det blitt igangsatt en lang rekke tiltak for å redde den naturen som omgir kaffeplantasjene, i tillegg til å gi kaffebønnene de beste vekstvilkårne. Derfor kan det nå la seg gjøre å lage billige økologiske kaffebønner, som kan selges til en konkurransedyktig pris – uten at miljøet lider unødig overlast. Ønsker du å vite mer om diverse støtteordninger og politiske tiltak, kan du lese mer om de forskjellige sertifiseringer som de økologiske variantene har mottatt.

Hvor dyrker man kaffe?

Kaffebønner dyrkes oftest i det som kalles Bønnebeltet, som er et område omkring ekvator og omfatter Mellom-Amerika, det nordlige Sør-Amerika, Sentral-Afrika og det sydlige Asia. I hovedsak sier man at Arabica-kaffe dyrkes i Sentral- og Sør-Amerika, mens Robusta er spesielt utbredt i Afrika og Asia. Det er naturligvis ingen regel uten unntak og f.eks. Indonesia utmerker seg ved å lage verdenskjente Arabica-varianter. Det finnes økologiske kaffebønner fra de fleste steder, så det bør være mulig å finne en billig økologisk kaffe fra ditt favorittområde.

Hvorfor skal jeg bruke kaffebønner?

Du skal bruke kaffebønner hvis du leter etter den mest autentiske kaffeopplevelsen. Kaffebønnenes naturlige smak fremheves gjennom en tørke og fermenteringsprosess, kaffebønnene blir så ristet. Kaffebønner inneholder et naturlig innhold av sukker, som frigis og karamelliseres under ristningen. Det fine karamelliserte laget fungerer som en kapsel og holder derved på smak og aroma. Når du maler dine økologiske kaffebønner selv på kjøkkenet ditt, vil du derfor slett ikke være i tvil om forskjellen. Kjøkkenet ditt vil straks bli fylt med et liflig bombardement av aroma. Smaken av den nymalte kaffen vil oppleves som søtere, mer fruktig og mye mer intens.

For å male dine økologiske bønner, må du ha en kaffekvern eller kaffemaskin med innebygget kvern. Vi anbefaler å alltid male/kverne økologiske kaffebønner selv til Espresso og stempelkanne eller kokekaffe, men dette med nymalte kaffebønner vil også utgjøre en stor forskjell når man brygger en kanne filterkaffe.

Hvordan skal jeg male mine kaffebønner?

Først og fremst er det viktig at du vet hva du vil bruke din nymalte kaffe til. Det er nemlig viktig å velge den helt riktige kaffebønnen, med den helt riktige malingsgraden, alt etter hvordan kaffen skal brygges. Du kan naturligvis finne et stort utvalg av billige økologiske kaffebønner her – alle av høy kvalitet, og som kan brukes til veldig mye forskjellig.

Når du velger å benytte nymalte kaffebønner, er det viktig at du husker å alltid male kaffen rett før bruk. Velger du å male mye kaffe om gangen, for så å oppbevare den malte kaffen, vil du fort oppleve at smaken forsvinner – også selv om du oppbevarer kaffen i en lufttett beholder etter du har malt den. Du kan dog med fordel oppbevare de umalte kaffebønnene i en lufttett beholder.

Malingsgraden – altså hvor fint du maler kaffen – er meget viktig. Den har nemlig betydning for hvor fort vannet renner gjennom kaffen, og hvor mye motstand vannet møter.

Espressomaskin: Det anbefales at du maler espressokaffe veldig fint, så du best kan pakke filteret helt med den nymalte kaffen. Espressomaskinens høye trykk gjør at den ved høy motstand kan presse all smaken ut av den finmalte kaffen.

Alminnelig filterkaffe: Til denne anbefales det med en mellomfin malingsgrad. Filterkaffemaskiner fungerer ved å dryppe vannet over kaffe, deretter trekker det langsomt gjennom og når karaflen.

Stempelkanne: Hvis du foretrekker stempelkanne skal du male kaffebønnene dine helt grovt. På den måten kan filteret i stempelkannen best presse smaken ut.

Arabica og Robusta – Hva skal jeg velge?

Arabica og Robusta er de to primært brukte kaffebønnetypene ut av de over 120 sortene man finner i kaffeplantefamilien Coffea. Arabica- og Robusta-kaffebønner er frukten fra planten, og akkurat som med vindruer, finnes det stor forskjell på smak, selv om frukten i hovedsak er den samme.

Robusta-planten menes å være den eldste kaffesorten som har blitt kultivert, og dyrkes i dag i store plantasjer spesielt i Afrika og Sørøstasia. Robusta kjennetegnes ved en kraftigere smak med et høyt innhold av bitre stoff og syrlighet. Koffeinnivået er også høyt, hvilket gjør planten spesielt motstandsdyktig mot insektangrep. Som navnet antyder er Robusta en mer robust kaffebusk, og kan derfor enklere dyrkes på store plantasjer. Derfor er Robusta også kjent som billige kaffebønner, noe som gjennom årene har gitt kaffesorten et grumsete rykte. Sannheten er at Robusta er billigere å dyrke, men er bestemt ikke en dårligere kaffe av den grunn. Smaken er annerledes, som er årsaken til at den ofte brukes litt annerledes, f.eks. til Espresso og Cappuccino, fordi den har en kraftigere kaffesmak.

Den andre populære kaffebønnen heter Arabica. Mange har sikkert kommet over navnet fordi Arabica og 100 % Arabica ofte i seg selv blir brukt som et kvalitetsstempel. Som det er med god vin, er alt dog ikke avhengig av frukten alene, men også hvor den er dyrket, miljømessige forhold og etterbehandlingen av kaffebønnen. Arabica-kaffebønner kjennetegnes ved en sødmefull og lett syrlig smak. Arabica-planten er i motsetning til Robusta meget sart og tåler ikke utsving i temperatur og vannmengde. Den blir dessverre lett et offer for sykdommer og insektangrep. Det har opp gjennom tiden derfor vært lettest å dyrke plantene med hjelp fra sprøytegift og lignende. Mange politiske tiltak og diverse fond har heldigvis gitt gode resultater slik at kunnskapen omkring dyrkingen har blitt mye bedre. Som resultat kan man i dag også kjøpe billige økologiske kaffebønner av Arabica. Arabica foretrekkes av mange, spesielt i Nord-Europa, til å lage alminnelig hverdagskaffe. Det finnes dog også mange varianter som er utviklet spesielt for espressomaskiner og stempelkanner.