Kaffeskole

Her gjennomgår vi kaffevarianter, faguttrykk, og hva som ellers er godt å vite.
Du kan også lære å lage de mest populære kaffe, og espressobaserte drikker:

Kaffe er både en betegnelse for den drikk som lages ved å blande tørre, brente, og malte kaffebønner med varmt vann, samt navnet på kaffetreet som bønnene gror på. Kaffen lages ved å trekke ut en rekke vannoppløselige stoffer, og eteriske oljer. Faktisk er det indentifisert flere hundre stoffer som bidrar til smaken av kaffe. Stoffene kommer fra forskjellige ledd i kaffens produksjonshistorie. Smaken avhenger derfor både av måten kaffetreet dyrkes på, høsting av bærene, brenning av bønnene, maling av bønnene, og til sist bryggingen av kaffen.

Espresso
Espresso gjenkjennes fra ”syden” som en liten sterk ”shot”, med en kraftig smak, og aroma. Ordet espresso er Italiensk, og betyr ”veldig hurtig” som refererer til den tid det tar å brygge en kopp. En annen forklaring på ordets betydning fremgår av Gyldendals fremmedordbok ”caffe espresso (ital., av esprimere, lat.ex- + premere (-primere) presse) sterk kaffe tilberedt under trykk i en spesiell maskin. 

Espresso, skiller seg fra alminnelig kaffe ved å være vesentlig mer konsentrert både i smak, og konsistens. Espresso, kjennetegnes også med et fint lag av gyllent skum på toppen. På italiensk kalles dette lag for ”crema”. Det er mange kaffedrikker som blir laget med utgangspunkt i en espresso, og med tilført dampet melk, eller melkeskum – mest kjent er Cappuccino, og Caffe Latte. Det brukes oftest arabica- bønner ved brygging av espresso.  Bønnene blir brent mørkere enn ved alminnelig kaffe, og malt finere. Bønnene skal derimot ikke bli malt for fint, da det vil gjøre det umulig for vannet å løpe igjennom espressomaskinen, og dermed forhindre dannelse av crema på toppen. .

En espresso brygges som regel på 7 gram bønner, ved 9 bars trykk, og en temperatur mellom 87, og 93 grader celsius, og med en i gjennomløpstid på ca. 20- 25 sekunder. . 
 
DRIKKE   

Caffè
Americano

Det nærmeste du kommer en tradisjonell ”norsk” kopp kaffe men, har en helt annen crema som gjør kaffen ekstra bløt.
- Hvordan lager man en Americano? Bland et enkelt skudd espresso med litt varmt vann
- Søk etter Caffe Americano produkter på KaffeKapslen.no


Café au Lait

En av de få populære kaffedrikk som er basert på alminnelig strek, sort kaffe.
- Hvordan lager man en Cafe au lait? Brygg en sterk sort kaffe, og tilsett varm melk.
- Blandingsforhold: ½ sterk sort kaffe, ½ varm melk.
- Søk efter Café au Lait produkter på KaffeKapslen.no


Caffè Latte

Er en blanding av et skudd fra espresso, og varm melk (ingen melkeskum). Ekstrem populær drikk på cafeer. Nordmennenes favoritt, sammen med Cappuccino.
- Hvordan lager man en Caffe Latte? Brygg først en espresso, og tilsett melk
- Blandingsforhold:1/3 espresso, 2/3 varm melk
- Søk efter Caffè Latte produkter på KaffeKapslen.no


Caffè
Cortado

En liten kopp espresso, med en skvett melk.
- Hvordan lager man en cortado? Brygg en espresso, og tilsett varm melk i et lite klass, eller i en liten kopp
- Blandingsforhold: ½ espresso, ½ varm melk
- Søk efter Caffè Cortado produkter på KaffeKapslen.no

Caffè Mocha
Er som regel en blanding av kaffe, og sjokolade. Det er stort sett en caffe latte, pluss sjokoladesirup, og ofte med fløteskum på toppen. Den kalles også en Mocha Latte. 
- Hvordan lager man en Caffe Mocha? Brygg først en espresso, tilsett sjokoladesirup, varm melk, og eventuelt fløteskum på toppen.
- Blandingsforhold: 1/3 espresso, 2/3 varm melk
- Søk efter Caffè Mocha produkter på KaffeKapslen.no

Cappuccino

Cappuccino, kjennetegner du sikkert fra cafeene, da den, sammen med cafe latte er nordmennenes favoritt drikk. Den inneholder espresso, og melk.
- Hvordan lager man en Cappuccino? Brygg først en espresso, tilsett varm melk, og melkeskum.
- Blandingsforhold: 1/3 espresso, 1/3 varm melk, 1/3 melkeskum
- Søk efter Cappuccino produkter på KaffeKapslen.no

Chococino
En smakfull, bløt, og varm sjokolade, laget på de fineste kakaobønner, og avrundet med et utsøkt lag av skummet melk.
- Søk efter Chococino produkter på KaffeKapslen.no

Latte Macchiato
Dampet melk, med et skudd espresso helt i gjennom melkeskummet.
- Hvordan lager man en Latte Macchiato? Brygg en espresso, og held den igjennom et glass med melkeskum.
- Blandingsforhold: ½ espresso, ½ melkeskum
- Søk efter Latte Macchiato produkter på KaffeKapslen.no

Lungo
En lungo, er en espresso med lengre gjennomløpstid, og med ca. dobbelt så mye vann.
- Hvordan lager man en Lungo? Brygg en espresso, og la ca. dobbelt så mye vann enn normalt løpe igjennom.
- Søk efter Lungo produkter på KaffeKapslen.no 

Redeye
En kopp alminnelig sort kaffe, tilsatt et skudd espresso. 


Ristretto

En ristretto, er en ekstra sterk espresso, med mindre vann enn normalt. Kjennetegnes med en ekstra smak, og aroma.
- Søk efter Ristretto produkter på KaffeKapslen.no

Tea Chai Latte

En Tea Chai Latte, er ikke basert på kaffe men, derimot en kombinasjon av en spesiell te, krydder, varm melk, og med melkeskum på topp.

- Hvordan lager man en Chai Latte? 
- Blandingsforhold: ½ Chai Te med vanilje, kanel, kardemomme, ½ melk, og melkeskum.
- Søk efter Chai Latte produkter på KaffeKapslen.no
   

 
 
ORDBOG  
 

Arabica Den største kaffesort. Arabica-bønnene gir en finere, og mer moden smak enn andre kaffesorter.
Aroma Duften som frembringes.
Balanse Smaksbetegnelse i forbindelse med vin, eller kaffe. Noe som betyr at en enkelt smak ikke overdøver den andre.
Barista
Italiensk ord for espressobrygger. En person som mestrer espressobryggingens kunst.
Blend
En blanding av to, eller flere forskjellig typer kaffebønner.
Bønnesorter Generelt finnes det to forskjellige kaffesorter: Arabica, og Robusta (se definisjon på denne siden).
Café Den korrekte franske stavemåte for kaffe.
Caffè Den korrekte italienske stavemåte for kaffe (med ”accent grave” over bokstaven e`)
Crema
Betegnelse for kremen som kommer på toppen av kaffen når den er brygget som en espresso. Dette medvirker til en rund, og kremaktig smak.
Doppio Dobbelt skudd espresso på italiensk.
Drypkaffe Alminnelig sort kaffe i Norge, eksempelvis varmt vann som ”drypper” over kvernet kaffe. Kaffen løper igjennom et filter som er plassert i en trakt. Bryggingen foregår uten trykk, og kan derfor ikke i samme grad trekke ut kaffens oljer, aroma og essensielle smaksstoffer.
Finish Ettersmakene som henger etter kaffen.
Green Coffee Ikke brente kaffebønner, rå kaffebønner.
Kaffekapsler /
Kaffepods
I gjennom de seneste år, har brygging med kaffekapsler/kaffepods vunnet mer innpass, og det må antas at den gamle kaffemaskinen er på vei ut av husholdningen. Ved å bruke kapsler brygges kaffen med en nøyaktig mengde kaffe som skal brukes. En kaffekapsel er en kapsel , lagt i en kapsel med filter hvor vannet blir presset igjennom kaffen i filteret. Det gir en riktig god smak, som ikke kan sammenlignes med de gamle kaffemaskiner. Med denne metoden kan du lage alle former for kaffe, Caffe Latte, Cappiccino osv. i en kvalitet som matcher de beste cafeer.
Kaffekvern
Brukes til å male (kverne) kaffebønnene, noe som gir den friskeste kaffe. 
Kaffeputer Benyttes til Philips Senseo systemet. Er laget av alminnelig papirfibre, og ca, 25% plastikk for å muliggjøre forsegling.
Koffein Oppkvikkende stoff som finnes i kaffe. En kopp kaffe inneholder ca. 50 – 150 mg. 
Koffeinfri Kaffe, hvor koffeinet er fjernet igjennom en kjemisk prosess. Koffeinet som er fjernet, brukes ofte i andre produkter, som for eksempel Red Bull.
Kropp Følelsen av kaffens konsistens er forbundet med smaken.
Mocca / Moka En type arabisk, eller etiopisk kaffe med en uttalt syrlig, og fruktig smak. Forveksles ofte med Cafe Mocha.
Ristningsgrad ndikerer i hvilken grad kaffen er brent
Robusta En kaffesort av litt lavere kvalitet enn Arabica. Er meget velegnet til espresso, hvor den gir en lett stikkende, og bitter smak, Espresso blandingen inneholder ofte omkring 10% Robusta for å gi en bedre crema, og mer ”bit” i smaken. Robusta planten gir flere bær enn Arabica, og er derfor billigere å produsere.
Single Origin Kaffe fra en kaffegård, eller et område.
Stamper Et lite verktøy som brukes til å stampe (mase) kaffen i kapslen, eller i filterkurven.
Syre Syreinnholdet /PH verdien ligger omkring 5 i kaffe.
Tyrkisk kaffe
Kaffe, hvor bønnene kvernes ekstremt fint, og serveres i glass med bønner og vann (ikke filtrert).