Nespresso® - Den ultimate guide til maskiner og kapsler
10. april 2019

Nespresso® - Den ultimate guide til maskiner og kapsler

Vi har solgt over 75 millioner Nespresso®-kompatible kapsler til kunder i hele Norden – og vi har her samlet svarene på alle spørsmålene våre kunder har kommet med.

Artikkelen er delt opp i 5 hoveddeler:

Hva er Nespresso® – og hvem er det til?

Navnet Nespresso® er en sammensetning av ”Nestlé”, som er virksomheten bak Nespresso®, og kaffetypen ”espresso”. Nespresso® ble utviklet for mer enn 30 år siden og har spesielt gjennom de siste 10–15 årene blitt et verdenskjent kaffesystem. Nespressos store suksess er en kombinasjon av maskinenes flotte design og utforming, den spesielle bryggingen og derav smak, samt de mange mulighetene til å lage sin helt egen favorittkaffe.

Helt kort beskrevet, brygger en Nespresso®-maskin Espresso og andre kaffevarianter fra en-porsjons kaffekapsler som settes i maskinen. Maskinen åpner kapselen, og med et høyt og spesifikt vanntrykk, føres vannet gjennom kapselen og ned i koppen, slik at den rette aromaen utvinnes, og det kun er nødvendig vannmengde som varmes og brukes.

Nespresso®-kaffe er for alle som elsker kaffe og gjerne vil betale litt mer for en kopp kaffe, som så til gjengjeld er skreddersydd din egen smak og preferanser for kaffetype, både når vi snakker Espresso, Lungo (en litt større kopp kaffe) eller kaffe med melk, som f.eks. kaffe latte.

Fordeler med en Nespresso®-maskin

 • Maskinen er enkel å betjene og det tar ikke mer enn 30 sekunder å lage en kopp kaffe.
 • Sammenlignet med en alminnelig Espresso-maskin er maskinene billigere
 • Nespresso®-maskiner er meget enkle å rengjøre, da kapselen kun skal fjernes etter bruk
 • Det krever ikke bruksanvisning eller teknisk kunnskap å bruke en Nespresso®-maskin – det er få knapper, og det fremgår tydelig hva de skal brukes til.

Ulemper med en Nespresso®-maskin

 • Det koster mellom 1 og 8 kroner å lage en kopp kaffe på en Nespresso®-maskin.
 • Nespresso®-maskiner kan kun lage kaffe. Kapslenes størrelse gjør at de ikke kan inneholde nok kakaopulver til å lage en kopp kakao. Det finnes kakao-kapsler til Nespresso®, men de lager alle en veldig liten- eller en meget tynn kopp kakao.
 • Kaffekapsler av aluminium og plast er ikke særlig gode for miljøet. Det krever derfor litt ekstra med tanke på avfallssortering, for samtidig å ta godt vare på miljøet. Alternativt kan man selvsagt kjøpe de litt dyrere, men komposterbare kapslene til Nespresso®

Hvis du har spørsmål vedrørende hvilke kapsler som passer for deg, er du alltid velkommen til å ringe til vår kundestøtte-avdeling. Alternativt kan du se vårt utvalg av kompatible Nespresso®-kapsler.

Nespresso®-maskinen brygger i utgangspunktet kaffe i koppstørrelsene Espresso (40 ml) og Lungo (110 ml). De større maskinene kan også brygge Ristretto (25 ml). Alle Nespresso®-maskinene kan stilles inn slik at de gir mer eller mindre vann i en Espresso eller en Lungo.

Hvis du liker kaffe med melk, kan mange maskiner også velges med en integrert melkeskummer. Alternativt kan man kjøpe en separat melkeskummer. I tillegg finnes det mange som velger en Nespresso®-maskin fordi de er penere enn andre kapselmaskiner – og de fås i mange farger og utforminger, noe som kan piffe opp ethvert kjøkken eller kontor.

Hvilken Nespresso®-maskin bør jeg velge?

Nespresso®-maskiner fås i mange prisklasser. Noen koster mindre enn 500 kr., mens andre koster over 5 000 kr. Funksjonene i maskinene er nesten like, så prisforskjellen skyldes spesielt maskinenes utseende og kvalitet. Når du skal velge din Nespresso®-maskin, bør du derfor spørre deg selv om hvor viktig utseendet er for deg, og om du skal bruke en melkeskummer

På Nespressos egen hjemmeside, kan du se alle modellene, og lese om de enkelte modellenes funksjoner.

Nespresso® har nylig kommet med en ny maskintype: ”Nespresso® Vertuo”. Systemet er helt annerledes enn det vanlige ”Nespresso®-systemet”, og maskinene bruker også andre kapsler. Ulempen med en Nespresso® Vertuo-maskin er at det ikke kan lages kompatible kapsler til den – så derfor blir det aldri mulig å kjøpe kapsler til en Nespresso® Vertuo på KaffeKapslen.dk.

 

Slik stiller du inn koppstørrelsen på din Nespresso®-maskin

Du kan selv justere koppstørrelse på din Nespresso®-maskin. Maskinen er fra fabrikk innstilt til å lage en Espresso på 40 ml og en Lungo (stor kaffe) på 110 ml. Hvis du godt liker en ekstra sterk kaffe, kan du f.eks. justere din Espresso til 30 ml. – (se veiledning nedenfor). Hvis du synes at Nespresso®-kaffe er for sterk, kan du justere maskinen til å tilsette mer vann. Det er alltid samme mengde kaffe (5g) i kapselen som brukes, men vannmengden avgjør kaffens smak.

Ønsker du at din Espresso- eller Lungokopp skal være større eller mindre, gjøres det enkelt ved at du følger trinnene under:

 • Fyll opp vannbeholderen og skru maskinen på.
 • Vent til maskinen er klar (stopper med å blinke)
 • Sett inn kaffekapsel
 • Velg den funksjonen du ønsker å programmere (Espresso eller Lungo) og hold knappen inne til du har den ønskede mengde i koppen, deretter slippes knappen

Maskinen er nå klar til bruk. Nå lager den din ønskede størrelse, hver gang du trykker på den knappen du stilte inn.

Slik nullstiller du koppstørrelsen på din Nespresso®-maskin

Hvis du ønsker å returnere til fabrikksinnstillingene i forhold til maskinens koppstørrelser, gjøres det enkelt ved at du følger trinnene under:

 • Skru maskinen av med på-/avknappen
 • Skru maskinen på mens du holder Lungo-knappen inne i 5 sek.
 • Maskinens fabrikkinnstillinger er nå gjenopprettet

Vedlikehold av en Nespresso®-maskin

Vi anbefaler at vannbeholderen tømmes for vann når maskinen ikke er i bruk. I tillegg anbefaler vi at man regelmessig avkalker maskinen sin, blant annet for å forlenge maskinens levetid. Se avsnittet om avkalking nedenfor.

Husk å rengjøre utløpet regelmessig med rensenålen som følger med maskinen. Gjøres dette ikke, kan man risikere at maskinen tilstoppes av kalk og andre urenheter.

Hvor ofte skal jeg avkalke min Nespresso®-maskin?

Vi anbefaler avkalking av din Nespresso®-maskin annenhver måned. Det er stor forskjell på vannets hardhet, alt etter hvor man bor, og det er i hovedsak bedre å avkalke én gang for mye enn én gang for lite.

Ved å regelmessig avkalke Nespresso®-maskinen din, oppnår du følgende fordeler:

 • Forlengelse av maskinens levetid
 • Riktig temperatur sikres
 • Riktig koppmengde sikres
 • Bedre gjennomløp av vann
 • Mindre støy
 • Forebygging av funksjonsfeil

Hvilke tegn finnes det på at min Nespresso®-maskin har behov for avkalking?

Her er tegn på at kaffekapselmaskinen din har behov for avkalking:

 • Det tar lenger tid å brygge kaffen.
 • Trykket i maskinen er redusert.
 • Kaffen er ikke så varm som den pleier
 • Maskinen begynner å dryppe ved utløpet.

Kan jeg bruke alminnelig avkalkningsmiddel til min Nespresso®-maskin?

Det fremgår i bruksveiledningen til Nespresso®-maskinene at man ikke må bruke vanlig avkalkningsmiddel til avkalking av maskinen sin.

Du kan derfor enten bruke det originale avkalkningssettet fra Nespresso®, eller vår billige avkalking til Nespresso®.

Våre kunder har vært særdeles tilfredse med vårt billigere alternativ til avkalking.

Kan jeg avkalke min Nespresso®-maskin med eddik?

Det fremgår i bruksveiledningen til Nespresso®-maskinene at man ikke må bruke eddik til avkalking av sin Nespresso®-maskin. Årsaken til dette er at nesten alle varmeelementer i Nespresso®-maskinen er laget av aluminium, som enkelt etses av eddik. Dessverre er det også slik at eddik ikke i god nok grad er effektivt mot kalk.

Til avkalking bør man i stedet bruke et avkalkningsmiddel basert på sitronsyre og eventuelt sulfaminsyre. Disse produktene kjennetegnes ved både å frigøre og oppløse kalk. I tillegg fjerner rensetablettene også smakspåvirkende kaffeavleiringer, fett og olje.

Blir Nespresso®-kaffen ikke varm nok?

En kopp Nespresso®-kaffe skal man kose seg med rett etter bryggingen, derfor kan du oppleve at kaffen har en lavere temperatur enn kaffe fra en tradisjonell kaffemaskin. Bryggetemperaturen ligger på 83–86°.

Her har vi et par tips for deg som gjerne vil ha en varmere kopp med kaffe:

 • Varm koppen din med varmt vann før brygging, en kald kopp avkjøler kaffen hurtigere
 • Likeledes avkjøler en kald skje hurtigere kaffen – varm skjeen et kort øyeblikk i varmt vann
 • Bruk varm melk. Hvis du ikke har en melkeskummer eller melkeskummer-funksjon på maskinen din, kan du selv skumme melken
 • Vi har opplevd at Nespresso®-maskinens trykk faller etter noe tid og dette kan ha betydning for temperaturen. Prøv å brygge fem kopper Lungo-kaffe – uten kapsel – like etter hverandre, dette gjendanner både trykket og den opprinnelige temperaturen.
 • Kanskje det er behov for avkalking av Nespresso®-maskinen din.

Nespresso®-maskinen blinker

Hvis knappene på din Nespresso®-maskin står og blinker, er det meget sannsynlig at maskinen står i avkalkingsprogrammet. Dette kan du hjelpe på ved å holde begge knappene (både Espresso- og Lungoknappene) inne samtidig, lyset vil nå begynne å lyse hele tiden. Hvis dette ikke hjelper, anbefaler vi at du kontakter din Nespresso®-maskinforhandler.

Når du ringer til din forhandler, er det en god idé å være ved maskinen, da det ofte kommer spørsmål som krever at du avprøver maskinen. Du vil sannsynligvis bli spurt om serienummeret til maskinen din, så sørg for å ha dette klart. Se hvordan du kan finne serienummeret nedenfor.

Hvor kan jeg finne en bruksanvisning til Nespresso®

Du kan finne alle bruksanvisninger på Nespressos egen hjemmeside.

Hvor finder jeg serienummeret til min Nespresso®-maskin

Serienummeret består av 19 tegn (kan inneholde både tall og bokstaver) og begynner med nummer 0 eller 1. Her finner du serienummeret:

 • På et klistremerke på dryppsamleren
 • Under maskinen, trykket på et klistremerke
 • Trykket på maskinens innpakking

Det kommer vann fra Nespresso®-maskinen

Opplever du at det blir vått under din Nespresso®-maskin, eller det renner vann ved siden av? Din Nespresso®-maskin trenger høyst sannsynligvis en avkalking.

Nespresso®-kompatible kapsler

Originale Nespresso®-kapsler koster normalt mer enn 3 kr. pr. kapsel, og det er derfor mange som bruker uoriginale (”kompatible kapsler” eller ”kopikapsler”) til sin Nespresso®-maskin. Kompatible kapsler koster normalt 1,5–2 kr. pr. kapsel.

Kompatible kapsler til Nespresso® er i hovedsak laget av plast. I tillegg finnes det økologiske kapsler og miljøvennlige (komposterbare) kapsler, som man ikke kan få i det originale kapselsortimentet fra Nespresso®.

Kompatible kapsler til Nespresso® produseres av noen av verdens største virksomheter med stor erfaring i å produsere kaffe. Derfor er smak og aroma i høy kvalitet, akkurat som i de originale Nespresso®-kapslene.

Da kompatible kapsler ble oppfunnet, opplevde man at disse ga problemer med maskinene og f.eks. ikke passet i hullet eller ”blokkerte” maskinen. Disse problemene er for lengst løst, og kompatible kapsler passer nå fint ned i alle Nespresso®-maskinene. Den eneste forskjellen er at det av og til må trykkes litt hardere på kapsellemmen ved bruk av kompatible kapsler. Når du stenger maskinen, skal du gi lokket et fast trykk for å gjennombore kapselen og folien, men tving den ikke. Hvis det føles som om det er for mye motstand, skal du kontrollere om kapselen er isatt riktig.

Faller garantien bort hvis jeg bruker andre kapsler enn de originale kapslene fra Nespresso®?

Nei, garantien faller ikke bort. Vi har mottatt skriftlig bekreftelse fra Nespresso® på nettopp dette. Vi har dog opplevd at medarbeidere i f.eks. Nespresso®-butikkene ikke er informert om dette, og derfor forteller at garantien faller bort hvis man bruker annet enn de originale kapslene.

Hvis Nespresso® kan bevise at bruken av kopikapsler er direkte årsak til at en maskin går i stykker, dekkes dette ikke av garantien. Hos Kaffekapslen har vi inntil videre solgt mer enn 10 000 000 Nespresso®-kompatible kapsler, og har aldri opplevd at Nespresso® har kunnet bevise at kompatible kapsler har ødelagt en Nespresso®-maskin.

Er det tillatt å bruke kompatible kapsler til Nespresso®?

Nespressos patent på kapsler til den originale serien utløp – som et alminnelig patent på denne type produkter gjør etter 20 år – i 2012. Det er derfor fullt lovlig å selge og kjøpe kompatible kapsler til Nespresso®.

Hvor kan man kjøpe kapsler til Nespresso®?

Nespressos egne kapsler kan kjøpes på deres nettside og i Nespresso®-butikker rundt omkring i de større byene. I dag er utvalget av Nespresso®-kompatible kapsler meget stort, de fleste dagligvarebutikkene har en rekke merker.

Hvis du vil ha et stort utvalg og grundig veiledning omkring smak og styrke, anbefaler vi at du kikker på våre billige kapsler til Nespresso®. Her kan du også lese hva andre kunder synes om kaffen.

I starten kan det være vanskelig å velge og vite hva som passer for ens egne smaksløker. Vi har satt sammen pakker med alle de mest populære kapslene, slik at man kan du smake seg frem. Det er også godt å ha et bredt utvalg når det kommer gjester, for alle har sin egen favoritt.

Passer kompatible kapsler fra KaffeKapslen.dk til alle Nespresso®-maskinene?

Kaffekapsler fra Kaffekapslen passer til alle nespressos modeller fra den originale serien, dette omfatter følgende modeller:

 • Citiz®
 • Umodel®
 • Pixie®
 • Essenza®
 • Lattissima®
 • Maestria®
 • Inissia®
 • Prodigio®
 • Expert® 

Kapslene kan ikke brukes til nespressos andre system: Vertuo-maskiner.

Kan Nespresso®-kapsler bli for gamle?

Det er stor forskjell på hvor lenge holdbarheten er på kaffekapslene. Minst holdbar til-datoen fremgår på siden av pakkene med kaffekapsler.

Her hos Kaffekapslen har vi opplevd kunder som var "lei seg" etter å ha kommet hjem fra et supermarked med kompatible Nespresso®-kaffekapsler, som var gått ut på dato. Det hender ikke hos oss.

Hos KaffeKapslen kan du alltid kontrollere holdbarheten på våre produkter før du handler.

Bærekraftige og miljøvennlige kaffekapsler til Nespresso®

Har du en kaffemaskin fra Nespresso® stående i hjemmet, så bruker du sikkert også kaffekapsler som er fremstilt av enten aluminium eller plast.

Materialer som aluminium og plast blir ofte brukt til kaffekapslene, fordi disse kan holde på aromaen og kaffekvaliteten. Kapslene sørger dermed for at man alltid får en velsmakende og frisk kopp kaffe servert.

Kapsler av aluminium eller plast er dog ikke særlig gode mot miljøet og derfor har det kommet et alternativ til de miljøbevisste, som kalles komposterbare kaffekapsler. De komposterbare kapslene er laget av naturlige plantefibre, og kan brukes i alle Nespresso®-maskinene.

Ønsker du å være mer miljøbevisst og har ikke noe mot å betale litt mer for dine kaffekapsler (men stadig vekk mindre enn for de originale Nespresso®-kapslene), er komposterbare kaffekapsler et opplagt valg.

Hva er komposterbare og miljøvennlige kapsler til Nespresso®?

Komposterbare og miljøvennlige kaffekapsler er laget av en biomasse, som også kalles for bioplast. Bioplasten kan stamme fra mais, sukkerrør eller cellulose.

Akkurat som aluminium og plast, kan også bioplast holde på aromaene fra kaffen, da kapselen av bioplast kan lages 100 % lufttett. Den største fordelen med komposterbare kaffekapsler er tiden som behøves frem til de er nedbrutt, sammenlignet med kapsler av plast eller aluminium.

For eksempel vil det ta over 500 år for en aluminiumskapsel, før den vil være nedbrutt, mens det vil ta kun omkring 12 uker for komposterbare kapsler, å bli omdannet til kompost. Enda en positiv ting ved komposterbare kapsler er at de er mer bærekraftige enn aluminiums- og plastkapsler.

Materiale som aluminium er en ikke-vedvarende ressurs, som er meget energikrevende å produsere, og som ved forbrenning utvikler forurensende røyk. Plast forurenser i tillegg naturen, og er vanskelig å nedbryte. Bioplast bruker mindre energi, og produserer dermed også færre drivhusgasser, som betyr at produksjonen av bioplast skader miljøet i langt mindre grad enn produksjonen av f.eks. aluminium.

Når er en kapsel til Nespresso® bærekraftig?

For at en kapsel til Nespresso® offisielt kan betegnes som komposterbar, og dermed miljøvennlig, må den gjennom forskjellige tester. Består kapselen disse testene, vil den bli sertifisert komposterbar etter EU-standarden EN 13432, som bestemmer nøyaktig hva kompost kan bestå av.

Kompost:

En sertifisert komposterbar kapsel til Nespresso® skal kunne nedbrydes med minst 90 % på mindre enn seks måneder, ved kontrollerte komposteringsforhold.

I tillegg må den, ved nedbrytningen, ikke ha en negativ virkning på komposteringsprosessen.

Med andre ord: Den skal ikke skade det naturlige kretsløpet med kjemi som ikke tilhører naturen.

For å oppfylle EU-standarden, og dermed være sertifisert komposterbar, skal hele Kaffekapslen være 100 % komposterbar – noe som virkelig kan være en utfordring fordi nedbryteligheten ikke må gå ut over kapslens evne til å bevare kaffens gode kvalitet.

For eksempel tilbyr noen kaffekapselprodusenter kapsler som har en komposterbar bunn og et lokk av plast eller aluminium. Ønsker man å kompostere denne typen kaffekapsel, så skal man bare sørge for å fjerne lokket før man kaster resten til komposten.

Hvor fås økologiske, miljøvennlige kaffekapsler til Nespresso®?

Flere og flere produsenter av kaffekapsler har begynt å eksperimentere med mer miljøriktige kapsler, som betyr at det i dag finnes et stadig voksende utvalg på markedet.

Man kan dermed få kaffekapsler, som er 100 % plantebaserte og 100 % komposterbare, og som inneholder økologisk Fairtrade-kaffe. Med disse kaffekapslene er man både god mot miljøet og menneskene, som høster og produserer ens kaffe.

Her kan du finne et utvalg av økologiske og miljøvennlige kaffekapsler.

Kapslene inneholder 100 % økologisk kaffe. I tillegg er kapslene laget av fibre fra sukkerrør, som gjør kapslene 100% komposterbare. All emballasje er dermed fullstendig nedbrutt etter ca. 12 uker. Selv om kapslene er biologisk nedbrytbare, er innholdet stadig perfekt innkapslet og bevarer smaken perfekt.

Resirkulering av kapsler til Nespresso®

Ønsker du ikke å skifte til biologisk nedbrytbare kaffekapsler, fordi du allerede har et annet yndlingsmerke, kan du være miljøets forkjemper på andre måter – ved å sortere dine brukte kaffekapsler riktig.

Aluminium og plast kan brukes på nytt, og det er derfor viktig at man ikke kaster disse tingene i samme søppelpose som alt annet avfall. Aluminium og plast skal i stedet i spesielle containere på avfallsplassen.

Mange miljøbevisste forbrukere har derfor en ekstra søppelpose kun til kapsler, som de kan ta med til avfallsplassen når posen er fylt opp.

Med riktig avfallssortering kan man med god samvittighet bruke sin Nespresso®-maskin når man har lyst på en enkel kopp kaffe. Nespresso®-maskinen bruker samtidig mindre strøm enn en alminnelig kaffemaskin, som er en synder når det handler om CO2-utslipp. Bruker man i tillegg Fairtrade-merkede miljøvennlige kaffekapsler, som er økologiske, så vil kaffen smake enda bedre.

Bruker man de originale Nespresso®-kaffekapslene kan man sende dem i retur til Nespresso® eller avlevere dem direkte i Nespresso®-butikken og de avleverte kaffekapslene vil så bli brukt på nytt. Dette er dessverre ikke mulig med Nespresso®-kompatible kapsler.

Tips og oppskrifter til den optimale kaffekoppen

Kan man lage kakao på Nespresso®-maskinen?

Det finnes kakao kapsler til Nespresso®, men de vi har testet, har ikke passert smakstestene våre. Det er vår klare mening at mer kakao behøves i en god kopp kakao, enn de 5g som det er plass til i en kapsel. Det som derimot smaker riktig godt, er å bruke melkeskummeren din til å skumme melk og tilsette kakaopulver til melk, som f.eks. Nesquik. Denne kakaotypen kan du kjøpe i de fleste dagligvarebutikkene, og på vår side under te og kakao.

Slik lager du en god Cappuccino på din Nespresso®-maskin

En Cappuccino er en italiensk kaffedrikk som lages av like deler Espresso og varm skummet melk i en kopp med et dryss av kakao, kanel eller muskatnøtt.

Vi anbefaler 2 deler Espresso og 3 deler varm skummet melk i en kopp, hvor espressoen helles i bunnen og melkeskummet ovenpå – dryss deretter med kakao.

Hvis du ikke har en melkeskummer, kan det enkelt lages selv.

Slik lager du en god Kaffe latte på din Nespresso®-maskin

Kaffe latte har vært cafeenes mest populære kaffe i mange år, og forskjellen til Cappuccino er at det er mer melk i kaffe latte, og den serveres i et høyt glass uten kakao-/kaneldryss.

Vi anbefaler en del Espresso og to deler varm skummet melk i et høyt glass, beregnet til varme temperaturer. Først helles melk i bunnen, deretter en blanding av melk og Espresso i midten og ren Espresso øverst. Du skal altså stå klar med den skummede melken og helle i, mens maskinen brygger i glasset.

Slik lager du en god Irish Coffee på din Nespresso®-maskin

Irish Coffee blir enda bedre når kaffen lages på din Nespresso®-maskin.

Til et glass skal du bruke et glass med fot, 3 cl. Irsk Whisky, 1 tsk. brun farin, 1,5 dl av favorittkaffen din og 3 spsk. pisket kremfløte.

Brun farin helles i et glass, glasset fylles ¾ opp med friskbrygget varm kaffe, whiskyen helles over, det røres rundt og overflaten pyntes med nypisket kremfløte

Slik lager du melkeskum uten en melkeskummer

Held kald lett- eller skummetmelk i en kjele, (det må være plass nok til at melken kan skumme opp), og varm opp på komfyren ved lav varme (unngå koking). Rør i melken hele tiden mens den varmes opp. Melken vil danne et luftig skum, og dette kan brukes i kaffen.

Melken vil dog falle sammen i løpet av kort tid, siden fyldigheten er skapt av luftbobler, så server og drikk kaffen med det samme.