Café kaffebønner

15 varer

Filter
Type
 1. kaffebønner (15)
Koppstørrelse
 1. ingen alternativer
Styrke
 1. Meget mild (0)
 2. Mild (2)
 3. Medium (11)
 4. Kraftig (1)
 5. Meget kraftig (1)
Eiendom
 1. Økologiske (1)
 2. Arabica (7)
 3. Arabica/Robusta (2)
 4. 200 gram (4)
 5. 225 gram (1)
 6. 250 gram (2)
 7. 500 gram (3)
 8. 1000 gram (5)
Merker
 1. Espresso House (2)
 2. illy (2)
 3. Lavazza (8)
 4. Starbucks (3)

Fortellingen om Lavazza

Lavazza er en italiensk kaffeprodusent, som første gang åpnet dørene i 1895. Lavazza startet som en liten butikk i Torino, og er stadig til dags dato i samme familie. I dag ledes virksomheten av 4. generasjon.

Lavazza ble startet av Luigi Lavazza, som med sin nyskapende tankegang revolusjonerte kaffe. Luigi brukte mange år på å forske på kaffeplantene, opprinnelsesland og miljø, og den innflytelsen det har på kaffe. Luigis store lidenskap for smak og aroma, gjorde at han, som den første, laget en kaffeblanding. En kaffeblanding er altså en blanding av forskjellige kaffebønner som har forskjellige karaktertrekk alt etter miljø og etterbehandling.

Luigi Lavazzas oppfinnelse har hatt direkte innflytelse på hvordan de fleste kaffedrikkere kjenner kaffe i dag. De fleste kaffevarianter som du finner på supermarkedet er i dag kaffeblandinger. Lavazzas kaffebønner er fortsatt den dag i dag oftest en blanding – en tradisjon de holder godt i hevd.

Lidenskapen bak kaffen

For Lavazza er mennesket alltid i fokus – hele veien fra kaffebønder til forbruker. Lavazzas-historie byr på over 120 år med utvikling og nytenkning. Noe som ikke hadde kunne la seg gjøre uten de mange gode menneskene som har vært med på å bygge opp virksomheten. Derfor er Lavazza veldig involvert i lokale investeringer i de land hvor kaffen dyrkes. Hos Lavazza tror man nemlig på at kvaliteten kommer nede fra – og ved å investere i små lokalsamfunn, kan utviklingen av de sosiale forholdene, slik som skole og arbeidsforhold, til syvende og sist smitte av på den kaffen som forbrukerne gjerne vil ha og kose seg med. På den måten kan du få billige Lavazza-kaffebønner av høy kvalitet.

Den moderne kaffens hjemland

Lavazza er en del av Italias stolte kaffetradisjon, som har flere hundre år på baken. Venezia var blant de første handelsbyene i Europa som importerte kaffebønner, og kaffen ble fort en del av den berømte italienske salongkultur, som tiltrakk adelige, forretningsfolk og kultureliten. Det var i disse salongene at overhodene i de forskjellige bystatene møtte kunstnere, som de tilbød kost og losji. På den måten ble mye av den kunsten som vi kjenner fra f.eks. Firenze skapt.

Da espressomaskinen gjorde sitt inntog i starten av det 19. århundre, samtidig med den industrielle revolusjonen, endret kaffevanene seg, og den vanlige italiener gikk nå også ut på kaffebarer. Inspirert av den amerikanske barkulturen, fikk man nå sin kaffe stående ved bardisken – noe som gjorde det enklere å åpne en kaffebar på ethvert gatehjørne. Den moderne produksjonen gjorde det mulig for de italienske virksomhetene å produsere bedre og billigere, og billige Lavazza-kaffebønner ble tilgjengelige utenfor Italia. I disse kaffebarene oppsto rollen som Barista, som en italiensk kaffeutgave av den amerikanske bartenderen. Det var likeledes i de italienske kaffebarene at idéen om et samlet Italia oppsto.

På slutten av 1950-årene var den teknologiske utvikling kommet så langt at de aller fleste italienere i stedet brygget deres kaffe på Espresso- og kaffemaskiner i hjemmet. Derfor var etterspørslen etter Lavazza-kaffebønner til private også kraftig stigende. Det betød at virksomheter som Lavazza omla en stor del av deres fokus til å selge til den normale forbrukeren, og kaffen kom derfor ut i butikker og supermarkeder – og forbrukerne kunne nå få billige Lavazza-kaffebønner.

I dag er Italia stadig den ledende når det gjelder kvalitetskaffeopplevelser. Italienerne er også dem som drikker flest kopper Espresso, og Lavazza-kaffebønner er blant italienernes favoritter når det skal lages kaffe.

Arabica eller Robusta?

Akkurat som med vin, handler kaffe om hvilken kaffebønne man bruker og under hvilke forhold den er dyrket og etterbehandlet. Det er derfor umulig å påstå at en kaffevariant er bedre, fordi den inneholder 100 % Arabica – for det er i seg selv ikke en kvalitet. Smaken og aromaen av kaffebønnen avhenger nemlig både av den naturlig sammensetning, som kaffeplanten har, hvor i verden den er dyrket, hvilke temperaturer den har vært utsatt for – og ikke minst etterbehandlingen. Derfor består Lavazza-bønner oftest av flere forskjellige kaffebønnesorter.

Arabica og Robusta er begge planter av arten Coffea. Coffea-familien består av over 120 forskjellige sorter, men det er normalt kun Arabica og Robusta som brukes til kaffeproduksjon. Som du kanskje kjenner det fra epler, finnes det stor forskjell på eplesorter, selv om de egentlig er samme frukt. Noen kan være veldig søte, mens andre er meget syrlige. Det det samme gjør seg gjeldende for Arabica og Robusta. Du kan derfor med fordel lese mer om Lavazza-bønner innen du kjøper dem, for i vår tekster beskriver vi presis hva du kan forvente av hver enkelt variant.

Arabica-bønnen er en sart plante, som trives på fjellsider i høydene. Planten trives best i temperert klima, uten hverken for mye eller for lite regn – og nettopp regnmengdene har stor innflytelse på plantens blomstringsperiode. Arabica-planten er kun i meget liten grad motstandsdyktig mot sykdommer og insektangrep, akkurat som den er meget avhengig av den junglen som omgir den den. Derfor kan den være vanskelig å dyrke. Lavazzas store ekspertise innenfor dyrking gjør at billige Lavazza-kaffebønner finnes. Kaffe av sorten Arabica kjennetegnes ved en sødmefull og rund smak, fordi den inneholder en større mengde av naturlige sukkerarter og olje.

Robusta er derimot, som navnet også antyder, en langt mer robust plante. Den tåler i høyere grad utsving i temperatur og regnmengder, klarer seg bedre mot sykdommer og insekter – i tillegg er den ikke på langt nær så avhengig av den øvrige naturen. Robusta dyrkes derfor ofte på store plantasjer i Afrika og i Asia, hvor den enkelt kan dyrkes. Robusta-bønner inneholder mer koffein enn Arabica. Den kjennetegnes også ved en mer bitter smak enn den man gjerne kjenner fra Arabica. Noe som spesielt gjør den god å bruke til Espresso og espressobaserte drikker. I tillegg brukes Arabica og Robusta ofte i kaffeblandinger, f.eks. i Lavazza-kaffebønner, for på den måten å gi hverandre et perfekt motspill.

Hvorfor skal jeg velge kaffebønner?

Når kaffebønner plukkes, blir de tørket og fermentert, deretter blir de ristet. Ristningen fremhever kaffens naturlige smaksstoff, samtidig med at frigivelsen av sukkerstoff innkapsler smaken i et karamellisert lag. den innkapslede smaken frigis derfor først i det øyeblikket du maler kaffebønnen, og på den måten gir en nymalt kaffe også den mest optimale smaksopplevelsen.

Prøv en av våre varianter av billige Lavazza-kaffebønner. Du kan bruke nymalt kaffe til filterkaffe, og så bør du ikke gå glipp av opplevelsen og erfaringen med en nymalt Espresso eller kaffe fra en stempelkanne.